Kjenn på Snartemosverdet!

Nils-A

Nils Anderssen med sin replika av Snartemosverdet. Foto: Kjetil Johansen (c-2015)

Lyst å holde en bortimot perfekt kopi av Snartemosverdet i hendene? Nå kan du snart det. Takket være Nils Anderssens datamodellering.

(Opprinnelig publisert i Levende Historie 3-2015.)

Det er håndlaget hele veien, selv om arbeidet er gjort på dataskjermen. Dette er ikke scannet!, presiserer Nils Anderssen. – En 3D-scanning vil ikke kunne fange alle detaljene godt nok. F.eks. kan skarpe kanter være problematiske. Og i dette tilfellet snakker vi om detaljer under milimeteren i størrelse.

Foran seg har han en svært detaljert og nøyaktig replika av det berømte Snartemosverdet (se egen artikkel i Levende Historie 6-2014). Kopien er så lik originalsverdet – slik det må ha sett ut på 500-tallet – som det har vært mulig å komme. Men produksjonsprosessen bak kopien har til gjengjeld vært umiskjennelig 2015 – med bruk av datamodellering og 3D-printer.

Tidligere har jeg laget ett annet sverd på omtrent samme måte, men det hadde ikke på langt nær samme detaljrikdom, sier Anderssen.

Sverd på vandreutstilling. Han er utdannet spillutvikler og jobber til daglig som lærer ved Danvik Folkehøyskole. Men på fritiden er han vikingtidsentusiast og driver bl.a. med hærkamp, en historisk inspirert sport hvor deltakerne «slåss« mot hverandre med modifiserte blankvåpen.

Jeg er blitt veldig interessert i håndverket fra denne perioden, og har laget noen sverdreplikaer for venner og bekjente. Det ledet til museumsbesøk for å studere og måle opp originalsverd. Og det førte igjen til at Nasjonalmuseet spurte meg om å lage en replika av Snartemosverdet til denne utstillingen.

«Denne utstillingen« er Nasjonalmuseets nye vandreutstilling, «Makt og magi«, som åpner i Haugesund 26. april. Deretter skal den innom syv andre steder i Norge fram til 6. november 2016. Snartemo-kopien er en av hovedattraksjonene.

Best av alt: Publikum skal få mulighet til å løfte, kjenne og ta på sverdet! Det er noe av poenget med å legge så mye arbeid i å få alle detaljene korrekte.

Detaljer, detaljer, detaljer. Likevel, enkelte små avvik fra originalen er det blitt, innrømmer Anderssen:

Sverdbladet på replikaen er smidd av et monostål, mens originalen var smidd sammen av fire ulike deler, pluss eggen. Men å gjenskape den prosessen ville blitt for tidkrevende.

Hjaltet er lagd av bronse, og forgylt på utsiden. I forgylningsprosessen ble det puttet på et lag med tinn. Mens originalen hadde sølv innerst, forklarer han.

Sølvlag eller ei, det er sverdhjaltet som imponerer – med sitt fine mønster, elegante detaljer og ring. Det var også denne delen av replikaarbeidet som ble gjort ved hjelp av datamodellering og 3D-printer.

Hjaltet er ikke printet ut i bronse. Det er støpt i bronse på tradisjonelt vis, basert på en fysisk voksmodell. Men i stedet for å lage denne voksmodellen for hånd, slik en gullsmed ville gjort, har jeg laget en tredimensjonal datamodell av hjaltet. Denne datamodellen har jeg så fått printet ut i voks med en 3D-printer, forklarer Anderssen. – Så fra og med voksmodellen har produksjonsmetoden vært den samme som i tradisjonelt håndverk.

I etterkant har jeg har bearbeidet avstøpningen for hånd – for å få fram enkelte detaljer tydeligere – slik det er vanlig å gjøre etter tradisjonell støping, legger han til.

Snart i museumsbutikken? Dette er jo et relativt lite objekt. Kan metoden brukes på større gjenstander?

Javisst. Den eneste begrensningen her er størrelsen på printeren, og det finnes 3D-printere store nok til å lage biler. For øvrig kan man printe ut objektet som et byggesett.

Så 3D-printede replikaer kan bli noe vi ser stadig mer av i museene?

Ja, det tror jeg. Mange museer er jo begynt å scanne gjenstander i samlingene sine. Det vil sikkert være veldig inspirerende for publikum å finne gode replikaer i museumsbutikken, rett etter at de har kikket på originalene i utstillingen.

Skulle du helst hatt dette sverdet hengende på veggen i stua?

Neida! Om den skulle hengt på stueveggen hjemme hos meg, ville det vært til glede bare for vennene mine og meg. Det som gjør denne utstilling unik, er jo nettopp det at folk kan plukke opp sverdet og kjenne på det. Å gi folk den muligheten er fantastisk!, sier Nils Anderssen.

Les mer om vandreutstillingen «Makt og magi«www.nasjonalmuseet.no.