Myteknusing.

Tang Wei og Tony Leung i "Lust, Caution". Foto: Sandrew Metronome Norge

Tang Wei og Tony Leung i «Lust, Caution». Foto: Sandrew Metronome Norge

Ang Lees Lust, Caution tar myten om «Skjønnheten og Udyret» opp til revisjon.

(Opprinnelig publisert i Ny Tid, januar 2008.)

[film] Myten om «Skjønnheten og Udyret» ble for noen år siden nusseliggjort i musikalsk Disney-tapning, hvor blant annet en syngende tekanne utmerket seg. Man kan imidlertid spørre om ikke også selve essensen i myten tilhører eventyrenes verden. Er det virkelig slik at bare skjønnheten ofrer seg nok, vil udyret skifte ham til en vakker prins? Er det slik at bare kvinnen holder ut, vil mannen endre karakter? Er det virkelig slik at siden det finnes noe godt i alle, vil det gode alltid vinne frem?

Premisset for den moderne tolkningen av myten er at skjønnhetens evne til å påvirke motparten er sterkere enn udyrets vilje til å stå imot. Men man skal ikke orientere seg lenge i virkelighetens verden før man begynner å tvile på om så alltid er tilfelle. Og hva om Udyrets evne til å forandre Skjønnheten er sterkest? Det er en vinkling man ikke ser så ofte. Men det er et alternativ man ikke bør glemme.

Attentatplaner
I Ang Lees Gulløvevinner Lust, Caution filtreres tematikken gjennom en historie om okkupasjon, patriotisme og offervilje. Handlingen veksler mellom 1938 og 1942, mellom Hongkong og Shanghai. Japanerne er Asias nye herrefolk, og har lagt store deler av Kina under seg. Men makthaverne trenger hjelp fra enkelte kinesere for å få hjulene til å gå rundt. En av de mer innflytelsesrike quislingene er herr Yee (Tony Leung Chiu Wai).

En gruppe studenter bestemmer seg for å myrde Yee. For å komme nærme nok, gjør en av de kvinnelige studentene, Wong (Wei Tang), seg til venns med forræderens kone. Hun vinner innpass ved mahjong-bordet i hjemmet deres, og dikter opp en ny identitet som fru Mak. Så langt går alt etter planen. Men studentene er amatører i attentatspillet. De kommer ikke tett nok på. Og planen må avblåses.

4 år senere byr det seg imidlertid en ny sjanse. Og denne gangen er det motstandsbevegelsen som tar over operasjonen. En ny profesjonalitet kommer inn i bildet. Nok engang sendes Wong inn i løvens hule. Nok engang vinner hun innpass i Yees hjem. Men i tillegg ender hun opp som elskerinnen til forræderen. Yee er nemlig ikke en mann som er vant til å høre ordet «nei». Og han liker brutal sex. Wong befinner seg i en meget ubehagelig – og potensielt livsfarlig – situasjon.

Kjærlighetens fallitt
Finnes det rom for gryende forståelse og ømhet i en slik situasjon? Det gjør det. Men det er problematisk at Wong begynner å få følelser for Yee. Hun blir ikke hodestups forelsket, men en sterk fascinasjon oppstår. Wong glemmer ikke oppdraget sitt, men hennes særtilfelle av Stockholms-syndromet setter snart både henne og motstandsbevegelsen i fare.

Å opplyse at dette dramaet ender tragisk er ikke å avsløre noe. Noen lykkelige løsninger er ganske enkelt ikke tilgjengelige. Kort sagt: Kjærligheten er ikke i stand til å overvinne alt. Ikke i dette tilfellet. Dermed begår Ang Lee myteknusing. Og han har en god sak. Uten at filmen fortoner seg unødvendig kynisk. Det i seg selv er litt av et kunststykke. Filmen demonstrerer usentimental realitetssans, uten samtidig å miste troen på mennesket.

Men Lust, Caution er ikke bare tematisk interessant. Den er stødig i samtlige filmfaglige disipliner: Regien er elegant, skuespillet nyansert og troverdig, mens fotoet er velkomponert og vakkert uten å bli tomt estetiserende. Lust, Caution er rett og slett et gjennomtenkt, velbegrunnet og konsekvent gjennomført stykke filmkunst. Dermed er det ikke sagt at den er perfekt. Lee tenderer til å bli vel omstendelig i måten han formidler historien på, noe som særlig bremser flyten i den første timen.

Enkelte kritikere har dessuten påpekt at Lees siste opus ikke har den samme dype emosjonelle ressonansbunnen som Brokeback Mountain hadde. Eller The Ice Storm, for å nevne en personlig favoritt. Og det er nok sant at Lust, Caution appellerer mer til hjernen enn til hjertet. Men slik er det ofte med vonde innsikter.

Aktuell film:

ANG LEE
Lust, Caution
Sandrew Metronome
158 min.