Jeg debuterte med terningkast 6.

I disse dager er det 20 år siden min aller første filmanmeldelse stod på trykk.

Januar måned anno 1996 var bikkjekald. Iallfall i Oslo. Hver dag hutret jeg meg gjennom gatene fra Vika til Parkveien. Eller fra Løkka til Parkveien. Dagsruten varierte etter hvor jeg overnattet. Dette var nemlig før jeg flyttet til Tigerstaden.

Men i januar for 20 år siden hadde jeg praksisopphold hos Filmmagasinet. Det var en nyttig erfaring.

Den faste redaksjonen bestod bare av Geir Kamsvåg og Erlend Eskeland, og de hadde hendene fulle. Derfor fikk praktikanten frie tøyler og bedt om å aktivisere seg selv. Perfekt!

Med egen pult i eget rom var det bare å gi jernet.

Jeg tok fatt på flere artikler, og leverte dem til Geir eller Erlend etter hvert som de ble ferdige. Nesten samtlige ble senere trykket i magasinet. Med andre ord; jeg dugde som filmskribent.

Minst to av disse artiklene handlet om animasjonsfilm, og det var antakelig grunnen til at akkurat jeg fikk jobben med å anmelde en ny animasjonsfilm som ble pressevist denne måneden.

Filmen var produsert av et selskap ved navn Pixar. Og tittelen var «Toy Story».

Jeg visste ikke så mye mer enn at Pixar hadde vunnet heder og ære for en kortfilm om et par hoppende lamper, og at den første spillefilmen deres også var den første helaftens spillefilmen som var 100% dataanimert. Vi var ikke så vant til slikt i 1996, og mesteparten av det jeg hadde sett av dataanimasjon hadde vært ganske ruskete.

Men «Toy Story» imponerte. Da jeg forlot visningslokalet visste jeg at jeg hadde sett en moderne klassiker.

Likevel var det med en viss porsjon nervøsitet jeg fortalte redaktøren om dette. Ville han tro at novisen var altfor lettbeveget og ukritisk?

Geir: – Ja, var den noe bra?

Jeg: – Eh, ja… Jeg tror vi snakker en sekser her… faktisk…

Geir: – Ja, da så. Hvis du mener det.

Og så satte jeg meg ned og skrev min første filmanmeldelse. Den stod på trykk i Filmmagasinet nr. 1 – 1996, som kom ut i februar. Filmen hadde norsk premiere i mars.

Her er faksimilen (klikk på bildet for større versjon):