Livet på tronen.

Som regel er den filmatiske interessen for monarker temmelig anglofil, men akkurat nå trender en østerriksk dronning.

Hvordan skildrer filmskaperne konger, dronninger og andre rojale? Er det noen (nyere) tendenser å spore? Det er et par av spørsmålene jeg behandler i denne månedens filmartikkel i Innsikt. Aktualitetsknaggen er minibølgen med filmer og serier om (eller «inspirert av») livet til Elisabeth «Sisi» (1837–1898), keiserinne av Østerrike og dronning av Ungarn, som ble dyrket som et skjønnhetsideal og moteikon i sin egen samtid. Men det er langt mer å si om henne enn akkurat dette.

Ellers i maiutgaven av magasinet har jeg bidratt med mine faste spalter, samt et par kortere saker om følgende tema:

  • Flomfare i tørre strøk: Oversvømmelser rammer tørre regioner ekstra hardt.
  • Kinesiske industrifortrinn: I teknologikappløpet med USA har Kina noen spesielle fordeler – knyttet til nøkkelordet prosesskunnskap.

God lesning!

Her følger et lite utdrag fra filmartikkelen:

Nå skyller igjen en «Sisi»-bølge over oss. I fjor kom miniserien «The Empress», med Devrim Lingnau i hovedrollen, som skildrer hvordan den knapt 16-årige hertuginnen kaprer søsterens forlovede, Frans Josef av Østerrike-Ungarn.

Denne versjonen av ungdomsårene hennes kom like i hælene på «Sisi» (2021), en annen tysk serie om akkurat samme periode, hvor Dominique Devenport fylte tittelrollen.

I mars i år hadde den feministiske, svarte komedien «Sisi & Ich» premiere på tyske kinoer. Regissør Frauke Finsterwalder skrev manuset sammen med ektemannen, forfatteren Christian Kracht (kjent for blant annet «Faserland», «Imperium» og «Eurotrash»), og har omtalt prosjektet som «en litt vill nytolkning av «Sisi»-myten, som egentlig ikke er plaget av historiske fakta».

Handlingen følger keiserinnen i en periode hvor hun dro omkring i Europa sammen med en gruppe kvinnelige bekjente.

Det er usikkert om «Sisi & Ich» vil få kinolansering i Norge, så rådet får være å følge med på strømmetjenestenes oppdateringer. Til gjengjeld er premieredatoen for Marie Kreutzers «Corsage» fastsatt til 5. mai. Akkurat som i Finsterwalders film møter vi her en middelaldrende Elisabeth (spilt av Vicky Krieps).

Filmen begynner på dagen hun fyller 40 år. Korsettet må strammes litt ekstra. Jubilanten føler seg tynget av alderen og omgitt av begrensninger i alle former. Glansdagene er kanskje over, men et gjensyn med gamle venner lokker. Keiserinnen legger ut på en befriende og selvrealiserende reise.

Reklame