Jula var rene opprøret!

I år er det 200 år siden diktet som inspirerte til en mer fredelig julefeiring ble trykket i New York.

(Dette er en liten snutt jeg skrev for magasinet Levende Historie i 2014) #kulturhistorie #juletradisjoner #arkivgraving

Julefeiringen har ikke alltid gått helt fredelig for seg. Her på berget kunne julebukkene være en prøvelse å få i hus, siden det var snakk om unge menn som gjerne testet grensene til vertskapet.

I 1820-tallets New York truet et beslektet fenomen med å gjøre julefeiringen til en potensielt revolusjonær situasjon. Eller i det minste til et alkoholdrevet opprør.

Tradisjonen sklei ut
Det fantes en tradisjonell aksept for at grupper av unge menn i jula kunne oppsøke hjemmet til sine overordnede eller arbeidsgivere, hvor de lagde spetakkel utenfor inntil de ble invitert inn på en matbit og et glass med noe sterkt i.

Men i takt med at New York begynte å vokse som by, på grunn av den første industrialiseringen, begynte denne juletradisjonen å skli ut. Det som tidligere helst hadde vært mindre gjenger med skøyeraktige julefeirende, hvor gjester og vertskap som regel kjente hverandre, lignet mer og mer på en mobb med balstyrige fylliker som tok seg til rette.

Opprettet politistyrke
Juletiden ble i stadig økende grad en prøvelse for byens borgerskap. Folk begynte å føle seg utrygge. Til dels med god grunn. Noen ganger eskalerte situasjonen, og både innbrudd, vandalisme og seksuell trakassering forekom.

Etter en spesielt urolig julefeiring i 1828 ble det tatt initiativ til å opprette byens første profesjonelle politistyrke. Dette kom altså som en direkte konsekvens av juledrikkingen og hjemmebesøkene.

Revolusjonerte julefeiringen
Noen måtte finne opp nye, ansvarlige juletradisjoner. Clement Clarke Moore tok utfordringen. 23. desember 1823 fikk han publisert et nyskrevet dikt. Det het «A Visit from St. Nicholas». Moore skildret en julefeiring som var en privat fest i hjemmets skjød. Med barna i fokus. Den eneste fremmede som forstyrret var St. Nikolas, en jovial figur som kom med gaver.

Diktet inspirerte avisredaktører, predikanter og andre opinionsledere til en kraftinnsats. Knapt 40 år senere hadde julefeiringen fullstendig endret karakter. Den var blitt temmet.